Join The Community

Search

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Ιρλανδία: Ο πρώην πρωθυπουργός είπε ψέμματα για τα οικονομικά του

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχέρν είπε ψέματα σχετικά με την πηγή των χρημάτων που κατατέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς που συνδέονται με αυτόν, αναφέρεται σε μια έρευνα που ολοκληρώθηκε σήμερα σε μια πολυαναμενόμενη έκθεση για τις δοσοληψίες ενός από τους αρχιτέκτονες της "δύσμοιρης" οικονομικής άνθησης της Ιρλανδίας.




Η ετυμηγορία έρχεται τέσσερα χρόνια μετά την κατάρρευση της οικονομίας κάτω από την πίεση μιας δεκαετούς οικονομικής "έκρηξης" του στεγαστικού και του τραπεζικού τομέα, που "καλλιεργήθηκε" από τον Αχέρν και το κόμμα του Fianna Fail. Ένα χρόνο αργότερα το κόμμα αυτό απομακρύνθηκε από την εξουσία από ένα θυμωμένο εκλογικό σώμα.


Ο Αχέρν, που υπήρξε ένας από τους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς με τη μεγαλύτερη διάρκεια θητείας, αναφέρει σε δήλωσή του ότι θα εξετάσει τα ευρήματα και θα κάνει περαιτέρω σχόλια σε εύθετο χρόνο.


Η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα παραπέμψει την έκθεση, η οποία χαρακτηρίζει τις ενέργειες δύο από τους συναδέλφους του Αχέρν στο Fianna Fail ως διεφθαρμένες, στην αστυνομία και στην εισαγγελία.


Ο Αχέρν παραιτήθηκε το Μάιο του 2008 μετά από 11 χρόνια πρωθυπουργικής θητείας μετά τις προηγούμενες αποκαλύψεις δικαστηρίου ότι αμαύρωσε επιτεύγματα όπως η βοήθεια του για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στη Βόρεια Ιρλανδία.


Άφησε τον διάδοχό Μπράιαν Κάουεν να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματα της χώρας που την ανάγκασαν να αναζητήσει ένα πακέτο διάσωσης ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ απο το ΔΝΤ και την ΕΕ.



πηγή:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου